• Hesabım
Whatsapp

Tüzük

 YETİM EHLİ DERNEĞİ TÜZÜĞÜ

 

Derneğin Adı ve Merkezi

 

Madde 1: Derneğin Adı:

“Yetim Ehli Derneği’dir.’’

 

Dernek yurt içinde ve yurt dışında Genel Kurul Kararı ile şubeler ve Yönetim Kurulu Kararı ile temsilcilikler açabilir

 

Madde 2: Derneğin Amacı ve Faaliyetleri

 

Derneğin Amacı:

1. Ülkemizde ve uluslararası alanda; ırk, dil, din, mezhep ayrımı yapmaksızın, yardıma muhtaç insanların insani yardım ihtiyaçlarını karşılamak, sıkıntıya düşmüş, felakete uğramış, savaş, afet vb. sebeplerle mağdur olmuş, mülteci durumuna düşmüş, yaralanmış, sakat kalmış, hastalanmış, yolda kalmış, aç ya da açıkta kalmış, kimsesiz, dul, yetim, şehit yakınları ve zulme uğramış insanlara gerekli yardımları hızlı bir şekilde ulaştırmak,

2. Dünya genelindeki maddi ve manevi yardım faaliyetlerimizde; yaygın gönüllü ve bağışçı ağıyla, yurtiçindeki ve yurtdışındaki koordinatör ve partnerlerimizle birlikte, kamu kurum ve kuruluşları ile iş birliği içerisinde, en etkili çözüm ve değerleri, en iyi şekilde organize ederek ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak,

3. Tarihimizin bize yüklediği sorumlulukla; medeniyet değerlerimizi, tarihi ve dini şahsiyet ve eserleri dünyada tanıtmak ve yaygınlaşmak, ülkemizde ve dünyada her kesimden insanların eğitimine destek olmak, akademik çalışmalara destek vermek, mevzuata uygun eğitim, kültür ve yetim merkezleri, hafızlık merkezleri, toplum merkezleri, yurt ve konukevleri açmak, açılmış ve açılacak olanlara katkı sağlamak, Anadolu İrfanını, İslam Medeniyeti ve Kültürünü ülkemizde ve tüm dünyada yaygınlaştırmak, Ülkemizin ve kadim medeniyetimizin bayrağını dünyanın her tarafında dalgalandırmak,

4. Toplumlara ve insanlığa fayda sağlayacak şekilde; iletişim ve işletim sistemleri ve yapay zekâ uygulamaları geliştirmek, bilgi teknolojilerini takip etmek ve uygulamak,  

5. Toplumlarda yardımlaşma ve dayanışma duygusunu tesis ve teşvik etmek,

6. Türkiye ve Dünya'da sosyal, kültürel, tarihi, iktisadi ve ahlaki olarak ortak hareket etme, yardımlaşma ve dayanışma kültürünün gelişmesi için çalışmalar yapmak,

7. Uluslararası alanda insan haklarının ve maddi manevi hak ve hürriyetlerin korunması için gerekli her türlü girişimlerde bulunmak, sorunlu bölgelerin tespitini yapmak ve bu sorunların çözüme kavuşturulması için faaliyetler yapmak,

8. Yurtiçi ve yurtdışında ihtiyaç sahibi fakirlere, bedelsiz olarak gıda, temizlik, giyecek ve yakacak maddesi yardımı yapmak için gıda bankacılığı faaliyetlerinde bulunmak,

9. Çevrenin ve tabiat kültür varlıklarının korunması için çalışmalar yapmak, tarım, ziraat, helal gıda gibi konularda uygulamalar geliştirmek,  

10. Cehalet, zaruret ve ihtilafa karşı; ilim, kültür, fen, sanat, teknoloji ile mücadele etmek, ortak medeniyet değerleri üzerinden ittifaklar oluşturmak, 

11. Nitelikli insan yetiştirilmesi, fakirliğin giderilmesi, milletler arasında barışın ve ittifakın sağlanması maksadıyla çalışmalar ve arabuluculuk hizmetleri yapmaktır.

12. Derneğin amaç edindiği hizmetler, herkesin yararına açık olup, sadece dernek üyelerine, belli bir yöre ve kitleye hizmetle sınırlı değildir.

13. Dernek toplum yararına olarak, İnsani Yardım, Eğitim, Kültür, Araştırma, Teknoloji, İnsan Hakları, Hayvan hakları, Basın-Yayın, Sağlık, Gençlik ve Spor, Sanat, Çevre ve tabiatı koruma konularında faaliyetler yapar.

14. Dernek; yıl içinde elde ettiği gelirlerin üçte ikisini kamu yararı doğrultusunda, toplum yararına kullanacaktır. 

 

Derneğin Faaliyetleri:

Dernek yurtiçi ve yurtdışında;

 

1. Her türlü tabii afetler, deprem, sel, kıtlık ve benzeri felaketler ile her türlü savaş vb. sebeplerle mağdur olmuş, sıkıntıya düşmüş, felakete uğramış, mülteci durumuna düşmüş, yaralanmış, sakat kalmış, hastalanmış, yolda kalmış, aç ya da açıkta kalmış, evlerini ve yurtlarını kaybetmiş, korumasız kalmış afetzedeler ile zulme uğramış ve her türlü yardıma muhtaç insanlara yardım eder.

2. Kimsesiz ve korunmaya muhtaçlara, dul ve yetimlere, şehit yakınlarına, eğitime ihtiyacı olan gençlere, sağlık yardımına muhtaçlara, engellilere yardım götürür, bu insanları yurtdışından ülkemize getirip barınma ve eğitim ihtiyaçlarını karşılar.

3. Yurt içinde ve yurt dışında eğitimin her kademesindeki öğrencilere, her türlü ayni ve nakdi yardım yapar, bedelli ya da bedelsiz barınma vb. ihtiyaçlarını karşılar.

4. Huzurevi, barınma evi, sığınma evi, yetimhaneler, rehabilitasyon merkezleri, laboratuvar, hastane, klinik, dispanser, gezici sağlık ekibi, sağlık aracı, sağlık kabini, eczane ve benzeri tesisler, aşevleri, kesimhaneler, kreşler, misafirhaneler, ibadethaneler, kütüphaneler, kültür merkezleri açar, yurtlar, spor tesisleri, pansiyonlar, dinlenme amaçlı tesisler, çadır kentler, barınma yerleri, lojistik merkezleri, sosyal amaçlı mağazalar ve derneğin amacını gerçekleştirmek üzere her türlü tesisleri kurar, işletir veya açılmış olanların işletilmesine katkıda bulunur ve bu tür müesseselere her türlü ayni ve nakdi yardımda bulunur.  Anaokulları, orta dereceli okullar, kolejler, lisans ve yüksek lisans düzeyinde eğitim veren kurumlar, dil merkezleri kurabilir ve işletebilir.

5. Faaliyet konusu ve amaçları çerçevesinde her türlü ayni ve nakdi yardım alır, mevzuat çerçevesinde yardım toplar, alınan ve toplanan yardımları dağıtır, yardım konusu işin ve amacın niteliği gereği toplanan yardımların yurtiçi ve yurtdışındaki muhtaç kimselere ulaştırır, gerektiğinde yurtiçi ve yurtdışı sivil toplum kuruluşları ile iş birliği yapar.

6. Ayni ve nakdi olarak her türlü kurban bağışını kabul eder, yurtiçinde ve yurt dışında kurban organizasyonu yapar. Kurban bedellerini yurtdışına kendisi götürebilir ve diğer ülkelerdeki STK’lar ile iş birliği yapabilir. 

7. Taşınmaz mal satın alır, bağış kabul eder, bina veya tesisler inşa eder, kiraya verir, dernek amaçları doğrultusunda tasarruf eder, gelir sağlamak amacıyla işletir. Sahip olduğu veya olacağı gayrimenkulleri kendisi kullanmadığı, işletmediği zamanlarda, bedelli veya bedelsiz, başka kurum, kuruluş veya kişilere kiralar, kullanma ve işletme hakkını devredebilir. Derneğin araç, gereç, bina tesis, arsa taşınır taşınmaz her türlü mal ve kıymetlerini, ilgili mevzuat hükümlerine göre satar, paraya çevirir, yerine yenisini alır veya gelirini dernek amacı doğrultusunda harcar. Derneğe bağış olarak gelen tarihi kıymeti haiz, antika özelliği taşıyan ve yardım malzemesi olarak değerlendirilemeyecek türdeki eşyaları, geliri dernek amaçları doğrultusunda kullanılmak üzere, müzayede veya teklif almak suretiyle satışa çıkarır.

8. Yardım Toplama Kanunu ve sair ilgili mevzuat hükümleri dâhilinde ayni ve nakdi yardım toplama kampanyaları için gerekli müracatı yapar, başlatır ve yürütür.

9. Dernek üyelerinin, çalışanlarının, gönüllülerin yaptıkları işlerle ilgili bilgi ve becerilerini geliştirmek için yurt içinde ve gerektiğinde yurt dışında eğitim almalarını sağlar, ihtiyaca göre yabancı dil eğitimi aldırır. Dernek amaçları doğrultusunda yaptığı iş ve hizmetlerle ilgili seyahat ve konaklama, yol ve yemek masrafları, harcırah vb. masraflarını karşılar.

10. Bilimsel toplantılar düzenler, gözlemler yaptırır, raporlar hazırlatır, bilimsel araştırma, geliştirme ve uygulama merkezleri kurar ve işletir. Bu konularda kişisel veya kurumsal olarak çalışma yapanlara mali destek sağlar.

11. Amaç ve faaliyeti çerçevesinde ihtiyaç sahiplerini tanıtmak ve gerekli desteği sağlamak amacıyla yurtiçi ve dışında sesli ve görüntülü yayınlar yapar, basın açıklamalarında bulunur. Yapılan yardım kampanyaları ile ilgili sesli ve görüntülü programlar düzenler.

12. Reklam, tanıtım ve teşvik amaçlı fuarlar, sempozyumlar, paneller, yarışmalar, çekilişler, yardımlaşma toplantıları, spor organizasyonları, müzayedeler organize eder. Kitap, broşür, dergi, bülten ve benzeri yayınları çıkarır. Reklam ve tanıtım amaçlı promosyonlar yaptırır ve seyahatler düzenler. Anma geceleri ve konserler organize eder. Dünyadaki medya kuruluşları ile işbirliği yapar, yurt içi ve yurtdışı telefon operatörleri ile kampanyalar yapar.

13. Uluslararası faaliyette veya iş birliğinde bulunabilir, yurt içinde ve dışında temsilcilik veya şube açabilir, yurt içinde ve dışında dernek veya üst kuruluş kurabilir veya yurt içinde ve dışında kurulmuş dernek veya kuruluşlara katılabilir.

14. Yurt içinde veya dışında benzer amaçlarla faaliyet gösteren; dernek, vakıf vb. kurum veya kuruluşlarla işbirliği yapar, gerektiğinde onları destekler veya destek alır. Federasyon, konfederasyon, platform, birlik, üst kuruluş kurar.  Birliklere, üst kuruluşlara, platformlara üye olur.

15. Yurt içindeki ve dışındaki kamu kurum ve kuruluşları, belediyeler, özel kuruluşlar, ajanslar, birlikler, üniversiteler, vakıflar, dernekler, meslek odaları, sendikalar, federasyonlar, konfederasyonlar ile iş birliği yapar.

16. Birleşmiş Milletler, İslam Konferansı Teşkilatı vb. uluslararası kuruluşlar ve Sivil Toplum Kuruluşları (STK) nezdinde iş birliği ve çalışmaları yürütür. 

  Derneğin Faaliyet Alanı:

Dernek; sosyal yardım, insani yardım, yardımlaşma ve dayanışma, kültür, eğitim, sağlık, sanat, teknoloji, bilim, iletişim, spor, gençlik, arama kurtarma, lojistik vb. alanlarında yurt içinde ve yurt dışında faaliyet gösterir.